Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

25.9.2013

TEM ulkoistaa työnhaun rekrytointifirmoille

Olen pätkätyöläisenä ottanut rutiiniksi säännöllisen avoimien työpaikkojen seuraamisen, ja tätä rutiinia olen jatkanut myös töissä käydessänikin, en niinkään hakeakseni "urallani" "ylöspäin" vaan ylipäätään varmistaakseni sen, että vuokra on maksettavissa.

Nyt tämä on loppu. Loppumisen syynä ei ole se, että olen onnistunut luikahtamaan toistaiseksi voimassa olevaan eli suomeksi vakituiseen työsuhteeseen vaan työkkärin nettisivu-uudistuksen takia. Ja nyt siitä tosiaankin toivon mukaan tulee vakituinen, sivuille kun ei ole vilkuileminen, kiitos Työ- ja elinkeinoministeriön, joka on näköjään lakkauttanut työnhakupalvelunsa ainakin sähköisen version.

Nyt sähköisen työpaikkahaun etusivulla pitäisi ensin laittaa sanahaku, esimerkiksi työ-/ammattinimikettä vastaisi yksi sana. Ongelmana tässä sanahaussa on, että sanat tarkoittavat niin montaa asiaa. Esimerkiksi "suunnittelija" tai "sihteeri voivat olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Kun laittaa sanahauksi "suunnittelija" saa sellaisia kuin 3D Artist, Design Engineer/Lead Design Engineer (mikseivät tiedä, kumpaa hakevat?), graafinen suunnittelija, järjestötyön suunnittelija, kirjanpitäjä, LVI-suunnittelija, LVI-suunnittelija/projektipäällikkö, mainosgraafikko, markkinointiosaaja, mekaniikkasuunnittelija, mittaaja, ompelija suunnittelija (hakevatko kahta ihmistä vai yhtä?), ostaja, opetuksen suunnittelija, palveleminen ylläpito ja ohjelmistosuunnittelu, opettajat ilman rajoja -koordinaattori, projekti-insinööri, ja kaikkea sellaista vielä kahden muunkin sivun verran, joita en päässyt näkemään. Näistä voisin hakea kolmea, lisäksi ymmärrän pinnallisella tasolla jotakin joistakin näistä, että mitä haetaan. Sen sijaan minulla ei ole hölökäsen pöläystäkään siitä, mitä on vaikkapa Design Engineer (mitä suunnitellaan/muotoillaan?) saatikka Lead Design Engineer.

Entä sitten sihteeri? Sain hakutuloksiksi asiakasneuvottelija, asianajosihteeri, audionomi, erikoistutkija (!), fysioterapeutti (!), hankintapäällikkö, johdon assistentti, järjestösihteeri, kaupunginsihteeri, kehittämispäällikkö, kihlakunnansyyttäjä S11:lla ja ilman, luotonvalvoja, LVI-insinööri, lääkäri (kyllä mä tiedän, että lääkärintyöhön liittyy nykyään paljon kirjaamisvelvoitteita), museonjohtaja, ohjaaja, osastonsihteeri ja arvailujen varaan taas jää, mitä muuta siellä sivulla kaksi olisi ollut. Aika erilaisia ovat hommat sekä "vaatimustasoltaan" että luonteeltaan.

Nämä irrelevantit paikat aiheuttavat siis sen, että hakutuloksia tulee niin paljon, että ne eivät välttämättä mahdu ihan yhdelle sivulle. Ja jos kaikilta koneilta pääse katsomaan kaikkia työpaikkoja, tällöin julkinen palvelu asettaa hakijat eriarvoiseen asemaan sen perusteella, mikä nettiselain heillä on käytössä. On eduskunnan oikeusasiamiehelle vähemmästäkin kirjelmöity. Sitten jos näitä työpaikkoja haluaisi seurata kuten aiemminkin tekemällä hakuvahdin, joka ilmoittaa sähköpostiin aina kun jotain näistä hakuavaimista tärppäisi, minähän hukkuisin irrelevantteihin viesteihin.

Jos kyse on esimerkiksi kirjaston tai työpaikan koneesta, sellaisia ei saa itse päivittää. Saamani selityksen mukaan sivun voi vaihtaa vain "selainversiossa". No, joku palvelun käyttäjä saattaa vielä minuakin vähemmän tietää, mitä selainversio tarkoittaa. Ainakaan se ei ole sama kuin "kevytversio, joka saamani toisen selityksen mukaan toimii myöskin Android-, iPhone- ja iPad -laitteissa. Uskallan olettaa, että minulla ei ole mitään näistä laitteista, ja hädin tuskin ymmärrän, mitä ne ovat. Ainakaan en osaa niitä käyttää, ja kyllä moni työtön lienee tekniikan kanssa vielä minuakin enemmän monttu auki.

Suomessa ei ole vain työpaikkojen kohtaanto-ongelma, jossa työpaikat ja työnhakijat eivät sovi toisilleen. On myös työvoimapalvelun ja asiakkaiden kohtaanto-ongelma. Ilmeisesti pitää alkaa uusimaan urakalla käyttäjätunnukset kaikkiin mahdollisiin rekrytointinetteihin, joista kokemukseni tähän saakka on ollut surkea. Tähän Työministeriö pakottaa kelvottomalla palvelullaan, ulkoistaen näin työnhaun kaupallisille rekrytointitoimijoille. Tämä ei ole tosin yllätys: vielä silloin kun ensimmäisiä kertoja asioin työvoimatoimistossa, siitä vielä noihin aikoihin ihmiset, joilla oli työhistoriaa, puhuivat työnvälitystoimistona. Varmaan sen nimi on nyt siksi työ- ja elinkeinotoimisto, että varmaankin ministeriö kaikessa hiljaisuudessa valmistelee uudistusta, jossa työttömyystilastot lopullisesti siivotaan ja kertaheitolla ylentämällä kaikki työttömät yrittäjiksi.

Aiempia kokemuksiani rekrytointifirmoista voi lukea klikkaamalla tämän bloggaukseni otsikkoa.

Ei kommentteja: