Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

2.6.2013

Millaista on asua pienessä kaupungissa?

Luulin noin 41- tai ainakin 36-vuotiaaksi asti kuolevani Helsingissä aivan samoin kuin olin syntynyt siellä. Kävin asian tarkistamassa Oslon kautta: en ollut tiennyt asiaa. Olin kyllä jollakin esteettisellä tasolla ihannoinut pikkukaupunkeja aikaisemminkin.

Nyt asuttuani juuri ja juuri kaksi vuotta Porvoossa, luulen pikku hiljaa kykeneväni välitilinpäätökseen. Millaista on siis asua pienessä kaupungissa?

Aivan ensimmäiseksi pitää toki ratkaista se, mikä on kaupunki. Kaupunkiin tarvitaan urbaani miljöö. Siihen kuuluvat isoissa kaupungeissa edes rajattu umpikorttelialue, kivijalkakaupat ja tiet, joita kutsutaan kaduiksi ja ne vieläpä ansaitsevat tämän nimityksen.

Mikä sitten on katu? Kadulla on molemmilla puolilla kortteleita. Pihojen ympäröimät talot eivät muodosta kortteleita, vaan korttelit ovat kaavoitusalueella, kantakaupungin tuntumassa oleva tapa järjestää asumisen ja liikenteen keskinäiset suhteet toisiinsa.

Kaupunki ei katso väkilukua. Esimerkiksi Hamina tai Naantali ovat paljon urbaanimpia kuin Espoo ja Vantaa, siksi, että niissä on historiallista kaupunkikulttuuria ja korttelimiljöö.

Niin, niihin plussiin ja miinuksiin. Pienen kaupungin miinuksia:

- mopot. Niitä on myös suurten kaupunkien lähiöissä.
- riippuvaisuus yhdestä tai harvoista palveluntuottajista. Jos yksi elokuvavuokraamo tai pitseria lopettaa, se on sitten niinkuin siinä. Paljon vakavampaa toki on, jos päiväkoti, koulu, kirjasto tai terveyskeskus lopettaa.
- joukkoliikenteen puute.
- hoidettujen puistojen ja/tai ulkoilureittien vähäisyys kaupunkimetsissä
- työpaikkoja ei ole. Ne pitää itse kantaa mukanaan. Etätyö ja oma firma ovat pop.
- vaikea saada houkuteltua väkeä yleisötapahtumiin, vaikka sitten Michael Jacksonin reinkarnaatio ja jälleen kokoonkustu Beatles soittaisivat ilmaisiksi.
- vanhat kaverit jäivät sinne jonnekin.

Entä ne plussat?


- vanhat kaverit pystyy houkuttelemaan vierailulle pikkukaupunki-idylliin, jos se on suhteellisen lähellä. Jotkut saattaisivat olla jopa potentiaalisia uudisasukkaita...
- hyvikset löytyvät helposti. Porvoossa on ollut helppoa tutustua ihmisiin, jotka edustavat itselle läheisiä arvoja ja tekevät hyviä asioita, edustavat suvaitsevaista, kansalaislähtöistä, värikästä kaupunkia.
- ylipäätään ihmisiin tutustuminen on helpompaa kuin suuremmissa kaupungeissa. Johtuisiko siitä, että toisiaan lähellä asuvat ihmiset, joita on vähän, haluavat rationaalisesti tulla toimeen keskenään? Uusia ystäviä siis pystyy hankkimaan aikuisiälläkin!
- halvempi idylli kuin isossa kaupungissa. Oma piha puutarhalla tulee sittenkin kuitenkin Porvoosta jonkin verran halvemmalla kuin Käpylästä. Vaikka edelleenkin saa maksaa itsensä kipeäksi...
- kaikki on lähellä. Sillä edellytyksellä, että asuu keskustassa.
- jos asuu maakuntakeskuksessa, paikallispalvelut ovat komeita (kuten uimahalli ja kirjasto). Sitä tärkeämpää onkin pitää niistä kiinni!


Ei kommentteja: