Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

25.9.2012

Metsä lievittää stressiä

Kaisa Haurun etc. tuoreen tutkimuksen mukaan "Pienikin kaupunkimetsä voi lievittää stressiä, jos metsässä kulkija ei samaan aikaan näe kaupunkimaisemaa.
 
Kaupunkiasujan henkireikiä ovat erilaiset viheralueet, joihin voi poiketa arkipäivän puuhien ohessa levähtämään. Helsingin yliopiston Ympäristötieteiden laitoksella tehty tutkimus osoittaa, että nimenomaan kaupunkimetsillä on tärkeä rooli kaupunkilaisten stressinlievittäjinä. 

Tutkimuksessa helsinkiläiset kaupunkimetsien käyttäjät kokivat elpyvänsä stressistä sitä paremmin, mitä vähemmän kaupunkimaisemaa näkyi metsän reunan läpi. Tulos oli samansuuntainen riippumatta siitä, rajautuiko metsä viihtyisään pientaloon vai autotiehen.
" (lähde: Kaupunkimetsäliike, Kaisa Hauru)

Tämän vuoksi kaupunkimetsien hoidossa tuleekin soveltaa malttia. Ja tämän vuoksi Holkenin reitin aukkohakkuu on erittäin valitettavaa  kaupunkilaisten hyvinvoinnille.





Haurun et co. tutkimukseen voi tutustua allaolevasta linkistä:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169204612002137

Ei kommentteja: