Olen porvoolaistunut vihreä kaupunkimetsäaktivisti, kaupunkisosiologi ja -maantieteilijä, sienestyksen, musiikin ja kirjoittamisen amatööri, jalkapallon moniharrastaja, isä, ulkoilija ja hyötyliikkuja. Olen yksin itse vastuussa blogini aineistoista ja mielipiteistä. Aineiston lainaaminen ilman lupaa kielletty.

6.6.2007

Kaikkien aikojen merkittävimmät kirjat maailmassa, objektiivinen versioni

Vuosituhannen vaihteessa Hesarin kuukausiliitteessä oli yleisökilpailu, jossa kysyttiin lukijoiden listauksia eri taiteenalojen merkittävimmistä tekijöistä sekä lukijoiden henkilökohtaisista suosikeista. Taisi käydä niin, että teinipop ja kioskikirjallisuus saattoivat tulla listalla vähäsen yliedustetuiksi, samaten Suomi, jossa asuu maailman väestöstä kokonainen vajaat promille.

Listoja tehdessä tuppaa aina käymään niin että niiden ulkopuolelle jää niin paljon merkittävää että niistä saisi koottua useita samanvahvuisia listoja. Tätä listaa kootessani olin vaikeuksissa kaunokirjallisuuden kanssa, jos tosin on mahdollista sanoa, onko esimerkiksi Leviathan kaunokirjallisuutta (ja onko Raamattu tietokirjallisuutta?) Shakespeare jäi listan ulkopuolelle siitä yksinkertaisesta syystä että en pystynyt nostamaan esiin hänen elämäntyöstään yhtä muita paksumpaa jötkälettä.

Sijat 1 - 10
Jumala: Raamattu (ja Luther: Uusi testamentti)
Marx: Pääoma
Darwin: Lajien synty
Muhammed: Koraani
Weber: Protestanttinen etiikka ja kapitalismin henki
More: Utopia
Platon: Valtio
Newton: Philosophiae naturalis principia mathematica
Freud: Unien tulkinta
Keynes: The general theory of employment, interest and money

Sijat 11-20
Dickens: Oliver Twist
Dostojevski: Rikos ja rangaistus
Cervantes: Don Quijote
Tolkien: Taru sormusten herrasta
Ilias ja Odysseus
Bhagavadgita
J.K. Rowling: Harry Potter –sarja
Hobbes: Leviathan
Mill: Vapaudesta
Mao: Punainen kirja

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Lista elää... epäilemättä tähän voisi lisätä Salman Rushdien Saatanalliset säkeet,koska se aloitti kokonaan uuden aikakauden nk.länsi- ja ei-länsimaiden suhteissa ja uskonnon ja maallisuuden välillä.